Návod na správné použití LiPo baterií:

Udržujte svou airsoftovou výbavu v nejlepší kondici.

LiPo baterie (lithium-polymerové) jsou dnes nejoblíbenějším zdrojem energie pro airsoftové zbraně díky jejich vysoké kapacitě, nízké hmotnosti a výkonu. Správné používání těchto baterií je však klíčem k jejich dlouhé životnosti a bezpečnosti. V tomto návodu vám představíme několik jednoduchých, ale zásadních kroků, jak se starat o své LiPo baterie, aby vás nikdy nezklamaly.

 

1. Výběr správné LiPo baterie

Výběr vhodné baterie je prvním krokem k úspěchu. Vždy si zkontrolujte kompatibilitu s vaší zbraní – klíčové parametry, které byste měli sledovat, jsou napětí (V) a kapacita (mAh). Dalším důležitým údajem je hodnota C, která určuje, jak rychle může baterie dodávat energii. Hodnota C vyjadřuje maximální proud, který baterie zvládne dodat, a to v poměru ke své kapacitě. Například baterie s kapacitou 2000 mAh a hodnotou 20C může dodávat proud až 40 A (2000 mAh x 20C / 1000). Vyšší hodnota C znamená vyšší výkon, což je ideální pro zbraně s vyšší kadencí, ale zároveň to může způsobit rychlejší opotřebení baterie.

Pokud nevíte přesně, jakou baterii zvolit, poraďte se s námi na telefonu 775 48 00 48 nebo zkontrolujte manuál své zbraně.

2. Nabíjení: klíčový krok k dlouhé životnosti

LiPo baterie vyžadují speciální lipo nabíječku, která umí vyvažovat napětí jednotlivých článků. Nikdy nepoužívejte běžné nabíječky určené pro jiné typy baterií!
Zásady správného nabíjení:

  • Nikdy nepřebíjejte baterii – nechte ji nabíjet, dokud není plně nabitá, a poté nabíječku odpojte.
  • Nepoužívejte poškozené baterie praskliny, nafouknutí nebo jiné mechanické poškození jsou jasným signálem, že je čas baterii vyřadit.

3. Skladování: jak udržet baterii v nejlepší kondici

LiPo baterie se musí správně skladovat, pokud je nepoužíváte delší dobu. Ideální je skladování při 50% nabití. Nikdy neskladujte zcela vybitou baterii, protože by mohlo dojít k jejímu nenávratnému poškození. Uložte baterii na suchém místě, mimo dosah přímého slunce nebo extrémních teplot.

4. Použití v terénu: na co si dát pozor

Při používání LiPo baterií v airsoftu je dobré mít na paměti několik zásad:

  • Sledujte napětí baterie: LiPo baterie nesmí klesnout pod určitou hranici napětí, protože by mohlo dojít k jejímu poškození. Tato hranice je 3V na jeden článek. Minimální napětí u běžně používaných airsoftových baterií je tedy 6V (pro dvoučlánkovou baterii, 2S) nebo 9V (pro tříčlánkovou baterii, 3S). Doporučujeme používat LiPo alarm, který vás upozorní, když napětí klesne pod kritickou mez. Stav nabití lze odhadovat i podle počtu výstřelů, což může být užitečné při delším hraní.

Modelový příklad: Pokud máte akumulátor 11,1V (3S) 1500mAh, můžete na něj vystřílet přibližně 1000 výstřelů (běžně můžete využívat 2/3 kapacity). I po této dávce budete mít ještě rezervu, než dojde k podbití baterie.

  • Dejte si pozor na přehřátí: Při intenzivním používání může dojít k přehřívání baterie. Pokud si všimnete, že je baterie horká na dotek, dejte ji stranou a nechte ji vychladnout.

5. Bezpečnost především

LiPo baterie jsou při nesprávném použití citlivé na poškození a mohou se stát nebezpečnými. Při nabíjení nenechávejte baterie bez dozoru a vždy používejte LiPo bezpečnostní pytlík, který minimalizuje riziko požáru v případě závady.

Závěrem

LiPo baterie jsou skvělým pomocníkem pro každého airsoftového hráče, pokud s nimi zacházíte správně. Dodržováním těchto jednoduchých pravidel si nejen prodloužíte životnost baterie, ale také zajistíte bezpečnost a spolehlivost vaší výbavy na bojišti.

Pokud hledáte kvalitní LiPo baterie nebo příslušenství, podívejte se na naši nabídku v e-shopu a zajistěte si to nejlepší vybavení pro vaše airsoftové zážitky!